SEPS a ČEPS rokovali na najvyššej úrovni o spolupráci

Členovia predstavenstva a vrcholového manažmentu prevádzkovateľov prenosových sústav Českej a Slovenskej republiky dňa 29.5.2019 na pracovnom stretnutí prerokovali otázky medzinárodnej spolupráce, ako aj ďalšej kooperácie prevádzkovateľov prenosových sústav oboch republík v jednotlivých odborných oblastiach. V rámci stretnutia bola podpísaná Medzinárodná zmluva o výmene fázorových údajov /International Phasor Data Exchange Agreement (IPDE MLA) na najbližšie tri roky. K tomuto kroku pristúpili zástupcovia akciových spoločností Slovenská elektrizačná prenosová sústava a ČEPS po úspešnej realizácii pilotného projektu International Phasor Data Exchange (ďalej len IPDE), ktorého cieľom bolo vytvoriť a otestovať efektívny nástroj pre medzinárodnú výmenu fázorových dát v rámci prepojenej elektrizačnej sústavy Európy. Systém projektu umožňuje účasť v IPDE ďalším záujemcom z radov prevádzkovateľov prenosových sústav.

Medzinárodnú zmluvu o výmene fázorových údajov podpísal za SEPS predseda predstavenstva a generálny riaditeľ Miroslav Obert a podpredseda predstavenstva a vrchný riaditeľ Miroslav Stejskal a za českého partnera ČEPS predseda predstavenstva Martin Durčák a podpredseda predstavenstva Svatopluk Vnouček. „Dnes sú fázorové dáta medzi jednotlivými prevádzkovateľmi prenosových sústav vymieňané iba čiastočne a na bilaterálnom princípe, čo so sebou prináša rad problémov, ktoré musí každý prevádzkovateľ riešiť. Projekt, ktorý rozbiehame s českými partnermi, zabezpečuje zjednodušenie spôsobu a unifikáciu výmeny fázorových dát medzi jednotlivými prevádzkovateľmi prenosových sústav. Dôležité bude prezentovať skúsenosti na medzinárodnej úrovni s cieľom rozšíriť počet partnerov v projekte,“ vyjadril sa M. Obert.