Prebieha aktívna príprava prepojenia krátkodobého trhu s elektrinou v ČR a SR

Tlačová správa
Bratislava, Praha, 15.1.2009

Spoločnosti ČEPS, a.s. (ČEPS), Slovenská elektrizačná prenosová sústava, a.s., (SEPS, a.s.) a Operátor trhu s elektrinou, a.s., (OTE) pripravujú úpravu podmienok a spôsobu denného obchodovania s elektrinou a prístupu k prenosovej cezhraničnej kapacite profilu ČR/SR. Prípravy prebiehajú podľa záverov protokolu z rokovania o prepojení národných trhov s elektrinou, ktorý 22. 5. 2008 podpísali minister priemyslu a obchodu ČR Martin Říman a minister hospodárstva SR Ľubomír Jahnátek.

Prepojenie oboch národných trhov sa uskutoční v druhej polovici roku 2009. Stane sa tak po spustení denného organizovaného trhu s elektrinou v Slovenskej republike a jeho prepojení s organizovaným krátkodobým trhom v Českej republike. Cezhraničná prenosová kapacita potrebná na prenesenie elektriny z jedného národného trhu na druhý bude pridelená formou tzv. dennej implicitnej aukcie (kapacita bude súčasťou zobchodovanej elektriny), podľa odborného názvoslovia ide o tzv. Market Coupling.

Táto iniciatíva je v súlade so zámermi Európskej únie (EÚ) vytvoriť jednotný trh s elektrinou formou prepájania národných trhov s elektrinou a v úplnom súlade s európskou legislatívou EÚ (nariadenie ES 1228/2003 a smernica 2005/89/ES). Prepojenie českého a slovenského národného trhu s elektrinou formou implicitnej alokácie prenosovej kapacity je pilotným projektom v regióne strednej a východnej Európy. Túto iniciatívu kladne privítali i ostatné regulačné úrady stredoeurópskeho regiónu na stretnutí zástupcov prevádzkovateľov prenosových sústav a regulačných úradov vo Viedni dňa 16. septembra 2008 a jej prezentácia sa konala na XV. zasadaní Florentského fóra v dňoch 24. a 25. 11. 2008.

Cieľom prepojenia národných trhov s elektrinou v ČR a SR je, pri zachovaní suverenity riadenia národných prenosových sústav a regulačných oblastí, umožniť účastníkom oboch národných trhov žiadať/ponúkať elektrinu na národných trhových miestach. Výsledkom tohto vzájomného obchodovania bude jednotná cena pre obidva národné trhy po zosúladení kriviek ponuky/dopytu v prípade dostatočnej cezhraničnej prenosovej kapacity, alebo dve rozličné ceny pre obe oblasti prevádzkovateľov sústav v prípade vyčerpania dostupnej kapacity spoločného cezhraničného profilu.

Na kúpu elektriny a kúpu potrebnej prenosovej kapacity cezhraničného profilu sú z hľadiska uskutočnenia cezhraničného obchodu v súčasnosti potrebné dva separátne kroky. Po zavedení Market Couplingu sa budú transakcie robiť v rámci jednej činnosti. Na jednom trhovom mieste bude, jednoducho povedané, umožnený predaj/nákup elektrickej energie s využitím dostupnej prenosovej kapacity cezhraničných vedení.

Účastníci trhu budú môcť na krátkodobom trhu s elektrinou uplatniť svoju ponuku alebo dopyt po elektrine, zvýšiť možnosti vyrovnania svojej obchodnej pozície pred uskutočnením dodávky/odberu a znížiť pravdepodobnosť vzniku odchýlky medzi plánovanou a skutočnou hodnotou dodávky/odberu elektriny.

Prínosom bude aj predpokladané ďalšie zvýšenie likvidity denného trhu s elektrinou, organizovaného na českej strane OTE, vyššia dostupnosť elektriny, dodržanie transparentného stanovovania cien elektriny na dennom trhu a odstránenie rizík spojených s obchodovaním zvlášť s elektrinou a zvlášť s kapacitou na cezhraničnom profile (nevyužitie kúpeného profilu). Pre slovenských účastníkov trhu tento projekt prináša spustenie spotového trhu s elektrinou s pomerne stabilnou likviditou už od začiatku prevádzky. V Slovenskej republike získala poverenie na prevádzku denného trhu spoločnosť SEPS, a.s. Zúčastnené strany projektu sa v čo najvyššej miere usilujú zachovať princípy obchodovania známe z obchodovania na dennom trhu v ČR tak, ako ich už teraz poznajú účastníci trhu pôsobiaci v oboch krajinách, a zvýšiť možnosti prístupu k dostatku elektriny pre účastníkov trhu, predovšetkým na Slovensku. Hlavným cieľom je zabezpečiť stabilitu a bezpečnú prevádzku oboch elektrizačných sústav.

Na to, aby sa naplnili ciele projektu, bola založená pracovná skupina pôsobiaca pod záštitou oboch ministerstiev (MPO ČR a MH SR), ktorej členmi sú prevádzkovatelia národných prenosových sústav (ČEPS a SEPS, a.s.) a organizátor spotového trhu s elektrinou na českej a slovenskej strane (OTE a SEPS, a.s.) pod dohľadom národných regulačných úradov (ERÚ, ÚRSO). Úlohou pracovnej skupiny je navrhnúť a pripraviť podmienky a takú obchodnú platformu, ktorá bude v súlade s európskou a národnou legislatívou. Ďalej bude tento nový inštrument prispievať k zaisteniu bezpečnosti prevádzkovania oboch elektrizačných sústav a bude určovať ceny elektriny na prepojenom dennom trhu s elektrinou nediskriminačným a transparentným spôsobom.

V rámci prvej fázy projektu sa robia niektoré nevyhnutné úpravy predpisov týkajúce sa trhu s elektrinou a prístupu k sieti a informačných systémov všetkých spoločností. Členovia projektu budú informovať účastníkov trhu s elektrinou o aktuálnom vývoji a úpravách tak, aby bolo možné sa včas pripraviť na nové podmienky obchodovania.

Spoločnosť Slovenská elektrizačná prenosová sústava, a.s., vznikla ako nezávislý právny subjekt dňa 21. januára 2002 a pôsobí ako prevádzkovateľ prenosovej sústavy v Slovenskej republike. Poslaním spoločnosti je spoľahlivo prevádzkovať prenosovú sústavu, zabezpečovať dispečerské riadenie sústavy, jej údržbu, obnovu a rozvoj tak, aby bola zaručená spoľahlivá a kvalitná dodávka elektriny a paralelná prevádzka so susednými sústavami podľa odporúčaní UCTE pri rešpektovaní nediskriminačných a transparentných princípov prístupu k sieťam s minimálnymi dopadmi na životné prostredie. Viac informácií nájdete na www.sepsas.sk.

Kontakt:
Igor Gallo(gallo_igor@sepsas.sk, +421 908 714 752)

Spoločnosť ČEPS, a. s.
Akciová spoločnosť ČEPS pôsobí na území Českej republiky ako výhradný prevádzkovateľ prenosovej sústavy (elektrické vedenia 400 kV a 220 kV) na základe licencie na prenos elektriny udelenej Energetickým regulačným úradom podľa Energetického zákona. Udržuje, obnovuje a rozvíja 39 rozvodní so 67 transformátormi prevádzajúcimi elektrickú energiu z prenosovej do distribučnej sústavy a trasy vedenia s dĺžkou 2 968 km s napäťovou hladinou 400 kV a 1 371 km s napäťovou hladinou 220 kV. Spoločnosť ČEPS je začlenená do európskych štruktúr. V rámci elektrizačnej sústavy Českej republiky poskytuje ČEPS prenosové služby a služby spojené so zaistením rovnováhy medzi výrobou a spotrebou elektrickej energie v reálnom čase (systémové služby). ČEPS ďalej zabezpečuje cezhraničné prenosy pre export, import a tranzit elektrickej energie. Spoločnosť sa takisto dlhodobo aktívne podieľa na formovaní liberalizovaného trhu s elektrinou v ČR i v Európe. Viac informácií nájdete na www.ceps.cz.
Kontakt:

Jana Jabůrková (jaburkova@ceps.cz, + 420 724 551 687)

Operátor trhu s elektrinou, a.s.
Akciová spoločnosť Operátor trhu s elektrinou, a.s., (OTE) pôsobí na trhu s elektrinou v ČR od roku 2001 a je poskytovateľom komplexných služieb jednotlivým účastníkom trhu s elektrinou. OTE od roku 2002 organizuje obchodovanie na dennom a neskôr i na vnútrodennom a blokovom trhu s elektrinou.

Účastníkom trhu s elektrinou v ČR okrem iného ďalej ponúka nepretržité spracovanie a výmenu dát a informácií pre zúčtovanie a finančné vyrovnanie odchýlok medzi zmluvnými a skutočnými hodnotami dodávok a odberov elektriny a zabezpečuje administratívnu zmenu dodávateľa. Súčasne spravuje národný register na emisie skleníkových plynov. Viac informácií nájdete na www.ote-cr.cz.
Kontakt:
Igor Chemisinec (ichemisinec@ote-cr.cz, +420 731 502 327)