Suroviny

1/2 kocky droždia
200 ml mlieka
500 g hladkej múky
100 g Hera (ja používam maslovú)
1 ks vajce
100 g práškového cukru
štipka soli

Plnka:
asi 1 kg jabĺk
cukor
škorica

Posýpka:
1 lyžica Hery
100 g práškového cukru
100 g hrubej múky

 

Postup

Plnka: Jablká očistíme (ja dávam so šupkou), nakrájame na kocky, podusíme, pridáme cukor a škoricu podľa chuti.

Posýpka: Zmiešame Heru, práškový cukor a hrubú múku.

Cesto: Pripravíme si kvások, pridáme sypké suroviny, pridáme tekuté suroviny (izbovej teploty), všetko zmiešame, vypracujeme hladké cesto, necháme podkysnúť približne 40 minút. Ako sa podarí.

Cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, nakrájame na rovnaké časti, spracujeme do gulôčok,  každú rozvaľkáme. Do stredu dáme plnku a navrch posýpku.

Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 20 minút. Nám vyšlo 18 koláčov. Podávame so šípkovým čajom. Dobrú chuť.

 

Ing. Jarmila Jahodová pracuje v našej spoločnosti od roku 2003, v súčasnosti ako technik bezpečnostno-technickej služby a ochrany pred požiarmi na odbore bezpečnosti, BOZP a OPP. Prednosť dáva jahodám, ale ani iné ovocie jej nie je cudzie…

 

Radi varíte, pečiete? Radi cestujete? Chceli by ste odporučiť nejaký film, knihu, výstavu? Podeľte sa so svojimi receptmi a zážitkami na premeny@sepsas.sk alebo kontaktujte A. Komorníkovú na klapke 2216.