Moje detstvo voňalo ako mandle, perník a marcipán. Aj teraz to cítim. Moja babička bola amatérska cukrárka a často piekla na svadby alebo iba tak pre radosť. Po nej som zdedil lásku k vareniu i pečeniu. Najviac sme piekli pred Vianocami. V našej rodine bolo predvianočné obdobie o stretnutiach v kuchyni, kde sa spievali koledy a pieklo sa. Babička hovorila, že na sviatky musí byť vždy nepárny počet druhov pečiva. Pretože iba to prináša šťastie. Preto sme niekedy piekli 13 alebo 15 druhov 😊. Doteraz sa toho držím, hoci babička už nie je medzi nami. Perníková roláda s marcipánom u nás nikdy nesmela chýbať. Marcipán sme si robili doma, dnes už pokojne môžete použiť dostupný kvalitný výrobok. A nebojte sa, roláda zvykne vždy prasknúť. Veď uvidíte, aj mne praskla 😊. Z jej chuti to však vôbec nič neodoberie.

Čo budeme potrebovať?

80 gramov kryštálového cukru
85 gramov medu
10 gramov marhuľového džemu
1 vajce
260 gramov hladkej múky
0,5 dcl vody
1 zarovnaná čajová lyžička perníkového korenia
Pol čajovej lyžičky kyseliny citrónovej
Pol čajovej lyžičky sódy bikarbóny
Pol čajovej lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
100 gramov slivkového lekváru
300 gramov marcipánu
Vajce na potretie
Mandle na ozdobu

 Ako na to?

Cukor, med, marhuľový džem, kyselinu citrónovú a vodu varíme, kým sa cukor rozpustí. Do misky si preosejeme múku, sódu bikarbónu, perníkové korenie a kypriaci prášok. Vo vychladnutom medovom rozvare rozmiešame jedno vajce a zmes nalejeme do sypkých prísad v miske. Vymiesime cesto. Nezľaknite sa, je pomerne riedke. Následne ho zabalíme do potravinovej fólie a aspoň na hodinu dáme do chladničky odpočinúť.

Potom si pomúčime pracovnú dosku, urobíme si šúľok a následne z neho vyvaľkáme obdĺžnik hrubý približne 4 až 5 milimetrov, z ktorého budeme vedieť urobiť 2 rolády. Jedna by mala mať šírku približne 10 centimetrov. Vyvaľkaný plát cesta potrieme slivkovým lekvárom. Z marcipánu si urobíme šúľok dlhý ako cesto a položíme ho k okraju cesta na lekvár.

Následne cesto preložíme cez marcipán a vytvoríme úzku roládu. Uložíme ju na plech vystlaný papierom na pečenie. Ja používam silikónovú podložku. Roládu potrieme rozšľahaným vajíčkom a ozdobíme celými mandľami.

Dáme piecť do rúry vyhriatej na 170 až 180 stupňov. Pečieme približne 20 minút do hnedej farby.

Môže stať, že roláda praskne tak, ako praskla aj mne 😊. Vôbec to neprekáža. Je naozaj chutná. Pokrájame ju na kúsky podľa mandľovej ozdoby, mierne poprášime cukrom a podávame.

Perníkovú roládu s marcipánov si určite vychutnajte s ľuďmi, ktorých máte radi. Prajem Vám dobrú chuť a pokojné požehnané Vianoce.

PhDr. Radovan Slobodník
špecialista, odbor miezd a sociálnej práce